In 3 stappen een efficiënter leven

Ons leven lijkt steeds drukker te worden. Ben je het zat om elke dag opnieuw te rennen en te vliegen? Vind jij het ook irritant dat je ‘s ochtends een waslijst aan taken hebt, maar er eigenlijk nooit in slaagt om deze te voltooien? Iedereen krijgt iedere dag een gelijke hoeveelheid tijd te besteden. Iedere dag heeft 24 uur, ieder uur heeft 60 minuten, iedere minuut 60 seconden. Dat geldt voor jou, dat geldt voor je collega’s en dat geldt voor beroemde mensen die eigenhandig de wereld veranderen. Met deze drie tips leer ik je hoe je het wel elkaar krijgt om de dingen te doen die je wilt.

1. Kies een handjevol taken dat je gedaan wilt hebben

Het aangaan van teveel verplichtingen is de grootste reden dat je agenda vol raakt en je tijd schaars wordt. Je raakt op een gegeven moment het overzicht kwijt, met als gevolg dat je constant achter de feiten aanloopt. We kunnen nu eenmaal slecht inschatten wat we kunnen doen op een dag. We denken dat we meer kunnen, maar dit is niet zo. Leer dus nee te zeggen. Als je ja zegt tegen een grote klus dan zul je hier tijd in moeten investeren. Tijd die je niet kunt besteden aan andere zaken.

2. Laat ruimte over in je agenda

Elke dag kom je voor verrassingen te staan. Plan je dagen daarom nooit helemaal vol, houd altijd ruimte vrij voor onvoorziene gebeurtenissen en taken waar je niet op had gerekend. Denk aan files, een telefoontje of je moet je melden bij de baas. Als je dag helemaal is volgepland dan kom je snel in de problemen. Plan je dag daarom een beetje luchtig in, zo blijf je flexibel en zet je jezelf niet onnodig onder druk.

3. batch de taken

Door taken te batchen besteed je maar één keer tijd aan het ‘opstarten’ van de taak. Wanneer je aan het werk bent gaat de meeste tijd verloren tijdens het wisselen van taken. Wanneer je maar één keer hoeft op te starten bespaar je veel tijd, en kun je in korte tijd veel bereiken. Bovendien maakt het je dag eenvoudiger. Hoe meer je werkdag versnipperd is, des te drukker je je gaat voelen.

Conclusie

Je tijd is je meest kostbare bezit. Ga hier dus efficiënt mee om. Kies maar een select aantal taken dat je vandaag af wil hebben. Laat ruimte open in je agenda en batch de taken. Op deze manier creëer je meer tijd voor jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *