6 concrete stappen naar een mentor

Een mentor bespaart je veel tijd en geld. Deze hoeft niet duur te zijn. In feite is het zelfs heel goed mogelijk om er een mentor gratis te verleiden. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit moet aanpakken. Het is doodsimpel, iedereen kan het. Je hebt alleen de ballen nodig om het te doen. Heb je die ballen niet? Dan ben je ook je succes niet waard. Simple as that! Achter de stappen die je zometen gaat lezen zit veel psychologie. Deze kennis is afkomstig uit het boek ‘Hoe beïnvloed je mensen….’. Klik op deze video om meer te leren over dit onderwerp. Of ben je benieuwd naar de denkwijze achter deze stappen klik dan op deze video.

1. De gap

Het is belangrijk om te weten wat je wil! Heb je hier nog geen aandacht aan besteed adviseer ik je om eerst deze vlog te kijken. De volgende stap is: Waar sta je nu? Kijk welke vaardigheden of kennis je nog mist. Dit noem je ook wel de gap. Dit gat ga je overbruggen door dit zo specifiek mogelijk te beschrijven wat je doen om wel op je eindbestemming te komen. Wil je meer weten over de gap? kijk dan deze video.

2. Persona

Nu je met behulp van de zelfanalyse uit stap 1 weet welke eigenschappen en/of kennis je mist, ga je kijken naar welke persoon je kan helpen. Wat voor beroep hebben deze mensen? In welke branche werken ze? Op welke platformen zijn ze actief? Wat zijn hun interesses? Deze vragen zijn relevant om scherp te krijgen wie je kan helpen. Je gaat een persona maken. Een handige tool is Xtensio. Vul de persona in zodat je beeld concreet wordt wie je kan helpen.

3. Stuur een linked verzoek

Zoek deze personen op LinkedIn. LinkedIn is bij verre het beste digitale platform om in contact te komen met professionals. Maak een connectie met deze persoon. Stuur deze persoon vervolgens een bericht waarin je hem vraagt of jij hem mag interviewen voor een schoolopdracht. Dit werkt 9 van de 10 keer, want succesvolle mensen vinden het leuk om jonge ambitieuze mensen te helpen en te woord te staan. Wil je weten hoe je het beste dit bericht kunt opzetten? kijk dan op bladzijde * van het werkboek. Deze pagina bevat een template voor dit soort berichten. Just Copy & Paste!

4. Leef je in

Misschien dat de eerste drie mensen nee zeggen, maar er gaat een keer iemand voor de bijl. Zorg dat jij je voor het gesprek goed inleeft in de persoon en bereid je goed voor. Leidt het gesprek door goede vragen te stellen. Zoals je weet uit blog * zijn de open vragen je vriend. Wat wil je van deze persoon weten? Hoe gaat deze persoon met problemen om? Kom met zoveel mogelijk relevante vragen. Let op! Het allerbelangrijkste voor het interview is dat je gemotiveerd en nieuwsgierig over komt. Dit is van belang voor de volgende stap.

5. Zoek weer contact op

Een week nadat je het interview hebt gehouden bericht je deze persoon. Vertel dat je hem wilt bedanken voor het interview en dat het je enorm heeft geholpen met je opdracht. Daarnaast meld je hem dat het interview zelfs zeer inspirerend was. Maak bekend dat je met een idee loopt. Vertel wat dat idee is en zeg dat je graag wat tips van deze persoon zou willen ontvangen. Doe er alles aan om nog een keer langs te mogen komen. Als je een goede indruk hebt gemaakt weet ik 100% zeker dat hij je wil helpen!

6. Pitch je idee

Als hij akkoord geeft voor een tweede afspraak, moet jij je klaar maken voor een monster pitch. Ik heb een video gemaakt over hoe je het beste kunt pitchen. Bereid je goed voor! Als je de presentatie nailed dan heb je zo goed als zeker geheel gratis een mentor die je de weg kan wijzen. Je bespaart veel tijd en extreem veel geld door dit stappenplan.

Je hebt de presentatie gegeven. Nu kunnen er drie dingen gebeuren:

  • Droomscenario: Hij is enthousiast en wil je helpen → positief
  • Niet volgens plan: Hij kan je niet verder helpen, maar hij kent een persoon die dat wel kan → positief
  • Worst case scenario: Hij kraakt je plan af, dan weet je direct wat je kunt verbeteren → positief

conclusie

Door deze stappen te volgen kan iedereen een gratis mentor binnen hengelen. Door binnen te komen als student kweek je sympathie. Maak hier dus gretig gebruik van. Als je eenmaal op gesprek mag komen is het piece of cake. Kom goed over en stel nuttige vragen. Aan de hand van de vragen die je stelt zien zij ook of jij serieus bent Na het interview kan het niet meer mis gaan. Is het je opgevallen dat dit stappenplan niet slecht kan uitvallen? Stap uit je comfort zone en kom in contact met de beste beroepsprofessionals. Dit zal je route naar succes 100x versnellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *