5 super tips voor minder schermtijd

Wil je succesvol zijn moet je jouw schermtijd op je mobiel in korten. Je smartphone is de allergrootste tijdsdief. De gemiddelde nederlander zit gemiddeld een uur per dag op zijn mobiel. Iedere notificatie houd je makkelijk 20 minuten van het werk. Besef goed dat tijd je meest waardevolle bezit is. Daarnaast is onze generatie te erg blootgesteld aan informatie. We kunnen nooit alle informatie opslaan die op ons afkomt. Je wilt dus zelf bepalen welke informatie je consumeert. Social media kun je zien als junkfood, het geeft je een goed gevoel, maar het is super slecht voor je. In deze blog staan 5 tips om je meer te kunnen focussen op de dingen die belangrijk voor je zijn.

1. Mute onbelangrijke groepsgesprekken

Ik denk dat het heel herkenbaar is, een groepsgesprek met mensen die heel actief zijn op whatsapp waardoor de notificaties jou om de oren vliegen. Je moet beseffen dat elk berichtje toch even je aandacht vraagt. Bij het horen van een ping of het voelen van een trilling laten onze hersenen dopamine vrij. Dopamine is een kortstondig geluksstofje. Dat maakt het moeilijk om niet op je telefoon te kijken. Veel van deze berichten vragen je aandacht, maar ze dragen niks bij aan het vervullen van je taken. Demp daarom de onbelangrijke groepsgesprekken. Dit zal je meer rust gunnen en stelt je in staat om je beter te focussen

2. Zet notificaties uit

Deze stap is vrij rigoureus, maar het is wel de effectiefste. Je kunt voor jezelf nagaan welke Social media platformen echt bijdragen aan je productiviteit. Snapchat en instagram zijn voor de meeste mensen even leuk om te ontspannen, maar dragen niet bij aan het manifesteren van je dromen. Zet de notificaties voor deze apps uit. Zo bepaal jij wanneer je de informatie consumeert en niet je telefoon.

3. Plan een ‘Social media’-half uurtje in

Kan jij de verleiding van notificaties weerstaan? Dan behoor je tot een select groepje dat controle heeft over zijn impulsen. Zo niet, leg je mobiel aan de kant of zet schakel de nachtstand in en leg hem facedown ergens ver van je vandaan. Bepaal vervolgens zelf een tijdstip en tijdsbestek dat jij mobiel pakt en wil reageren op mensen of gewoon simpelweg wilt ontspannen. Zet ook een timer, die je aan hieraan herinnert. Eenmaal op de verkennen-pagina van Instagram beland zie je ineens een half uur productieve tijd in rook opgaan.

4. Haal je mobiel uit je ochtendritueel

Het is bewezen dat het schadelijk is om na het wakker worden op je mobiel te kijken. Doordat je ‘s ochtends op Social Media kijkt ben je meer met anderen bezig dan met jezelf. Je start de dag op deze manier met een 1-0 achterstand. De ochtend is juist het dagdeel dat je voor jezelf kunt bepalen wat je gaat doen. Tevens kun je in de ochtend ongestoord de belangrijkste dingen doen. De dag goed beginnen door eerst voor jezelf te zorgen is cruciaal voor het gevoel voor de rest van de dag. Voor je gaat slapen kun je dus het beste je mobiel op vliegtuigstand zetten. Zo voorkom je dat je ‘per ongeluk’ berichten gaat lezen.

5. Demp mensen op instagram

Instagram is voor ons waarschijnlijk de grootste tijdsdief. De informatie is erg makkelijk te consumeren en de verkennen-pagina laat je posts zien die je stiekem interesseren. Het is junkfood voor je hersenen! Daarom is het goed om te kiezen welke mensen je wil blijven zien en welke niet. Want geef toe, heel veel mensen volg je uit beleefdheid. Eigenlijk heb je helemaal geen interesse in deze mensen. Demp deze mensen. Je volgt ze dan nog wel maar je kunt de berichten niet meer zien. Dan heb jij je morele plicht gedaan om ze te blijven volgen en zij stelen geen tijd meer van jou.

Conclusie

Dus zet onbelangrijke groepsgesprekken op stil, zet notificaties van (junkfood) apps uit, plan een social media half-uurtje in, kijk ‘s ochtends niet op je mobiel en demp mensen die je kent maar eigenlijk niet interesseren. Zorg ervoor dat jij in deze tijd de macht hebt over welke informatie je aandacht krijgt. Je tijd is niet onbeperkt, dat maakt tijd een van je waardevolste bezitten. Als jij succesvol wil worden en je dromen wil najagen zul je hier echt controle over moeten krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *