3 onderhandelingstechnieken die je moet beheersen

Bij iedere grote beslissing in je leven onderhandel je. Denk aan het kopen van een huis of de tot standkoming van je loon. Onderhandelen is ontzettend belangrijk. Je krijgt niet wat je wil, je krijgt wat je onderhandelt. Als jij bijvoorbeeld te laag inzet met je salariseisen heb je kans dat je heel lang voor minder moeten werken dan je eigenlijk waard bent. In deze blog ga ik jou 3 onderhandelingstechnieken die ervoor zorgen dat jij jezelf nooit te kort doet.

1 Start met nee

In plaats van dat de situatie aangaan met een houding van: “Ik moet deze deal sluiten!”, begin met nee. Door de onderhandeling vanaf seconde 1 aan te gaan met nee in je hoofd, voel je je niet gehecht aan het eindresultaat. Je zult altijd de kracht bezitten om weg te lopen van de deal. Het gevaar is als je wel gehecht raakt aan dit ene scenario dat je overhaaste beslissingen maakt. Overhaaste beslissingen zijn vaak het resultaat van te gefocust zijn op de korte termijn.

2 Achterhaal het motief van de ander

Wat zijn de motieven van degene met wie je onderhandelt. Luister niet per se naar wat ze zeggen, maar naar waarom ze het zeggen. Als je onderhandelt moet je tevens research doen naar de andere partij. Wie het meest weet van de ander heeft een oneerlijke voorsprong.

3 Stel nooit realistische eisen

Deze techniek wil zeggen dat je hoog inzet. Stel dat je eigenlijk 3 eisen hebt tijdens een onderhandeling. Vraag niet om deze drie eisen, maar vraag om tien. Natuurlijk gaat de andere partij hier niet mee in zee. Vervolgens komt de tegenstander met een tegenbod dat naar waarschijnlijkheid hoger zal liggen dan je eigenlijke eisen (“3”).

Bonus: Denk aan win-win

Als je gaat onderhandelen denk aan win-win. Dit zorgt ervoor dat jij en je ‘tegenstander’ met een goed gevoel de deal sluiten. Dit is de meest duurzame manier van onderhandelen. Stel je wil in de toekomst iets voor elkaar betekenen en je voelt je goed over de vorige deal met deze persoon, is de kans vele malen groter dat je de volgende keer weer zaken doet met deze persoon.

Conclusie

Onderhandelen is vaardigheid die ontzettend belangrijk is in je leven. Je krijgt niet wat je wil, maar wat je onderhandelt. Gebruik de volgende 3 technieken: zeg nee, achterhaal het motief van de ander en stel hele hoge eisen. Als laatste wil ik je meegeven om altijd voor de win-win situatie te gaan. Je hoeft niet altijd het onderste uit de kan te halen. Misschien werkt dit op de korte termijn in je voordeel, maar op den duur zal je je hoofd stoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *